Overslaan en naar de inhoud gaan
Fruit
uit onze boomgaard

Fruitteelt

In de boomgaard naast onze Landwinkel telen we op milieubewuste wijze verschillende soorten fruit. Momenteel telen we 3 hectare appels en 8 hectare peren. Daarnaast kopen we onze winkelvoorraad zorgvuldig en seizoensgebonden in bij onze Nederlandse collega telers. Denk hierbij aan de heerlijkste kersen, aardbeien, pruimen of asperges.

De volgende rassen vindt u in onze boomgaard:

Appels

Delbare estivale
Elstar
Golden Delicious
Rode Goudreinette
Jonagold (da costa)
Wellant

Peren

Conference
Doyenne du Comice

Xenia
Gieser wildeman
Triumphe du Vienne 

 

Winter in de boomgaard

In de winter ligt de basis voor het komende groei seizoen van de vruchtbomen. Eigenlijk zijn snoeien en het afzetten van fruit via de Landwinkel en supermarkten voor ons de belangrijkste werkzaamheden in de winter. Snoeien is niet meer dan het verwijderen van overtollig hout. We proberen de bomen zo te snoeien dat er geen overtollige houtgroei gaat optreden in de lente en zomer. In de lente en zomer zal er minder radicaal gesnoeid worden, omdat dan de sapstroom op gang is en de boom anders zo erg verstoord wordt, dat hij onbruikbaar wordt. Steeds meer streven wij er naar om de koppen van de bomen te laten groeien, ook ons plantsysteem is hier op gebaseerd. De lange betonpalen houden met ijzerdraad de boomtoppen in de lucht, hierdoor ontstaat een hogere productie van fruit.

Lente in de boomgaard

In het voorjaar is vooral de groeibeheersing belangrijk, dit doen wij door kunstmest te strooien. We weten precies hoeveel kunstmest we moeten strooien, omdat het laboratorium ons aan de hand van bladanalyse precies voorschrijft wat er te weinig of te veel aan mineralen in de grond zit. Vroeger werd de groeibeheersing vooral chemisch uitgevoerd, tegenwoordig gebeurt dit mechanisch door middel van wortelsnoei en het inzagen van de stammen. Het klinkt tegenstrijdig om de boom voeding toe te dienen en daarna weer te remmen. Maar dat is waar de teelt om draait, we willen een perfecte appel telen met de ideale kleur en smaak. Belangrijk in de lente is ook de nachtvorstbestrijding. Als de temperatuur onder het vriespunt komt is de kans groot dat de bloesem schade oplevert en dat betekent weinig tot geen appels. Om dit te voorkomen besproeien wij onze vruchtbomen met water. Een laagje ijs in combinatie met water over de bloesem zorgt er voor, dat de temperatuur nooit onder het vriespunt komt. De nachtvorstberegening beschermt de bloesem zolang het ijs nat blijft, waardoor de bloesem dus intact blijft. Helaas hebben wij geen oppervlakte water in de buurt, waardoor wij aangewezen zijn op grondwater. Dit grondwater pompen we via geslagen bronnen (pulzen) omhoog. Een pomp zorgt ervoor dat het grondwater via de puls naar de sproeiers wordt geleid.

Ook het planten van jonge bomen gebeurd in het voorjaar. Vroeger gebeurde dit altijd in de winter, maar de praktijk heeft geleerd dat mei de ideale tijd is om te planten. Voorwaarde hiervoor is wel dat de jonge bomen vanuit de koelcel meteen de grond ingaan. Doordat de bomen ineens zo'n temperatuurverschil krijgen te verduren schieten ze de grond uit en ontwikkelen ze zich supersnel.

Tijdens de bloei is het belangrijk dat het stuifmeel van de bloesem op de stamper van een andere bloem terecht komt. De bijen spelen hier een belangrijke rol in om de kruisbestuiving te bevorderen. Tijdens de zoektocht naar nectar, nemen de bijen ook stuifmeel mee wat als voer dient voor jonge bijen. Als ze van bloem naar bloem vliegen zullen ze dus ook stuifmeel over brengen en daar draait het om. Want wist u bijvoorbeeld dat voor 1 kilo honing er 1 miljoen bloemen bezocht worden en een half miljoen vluchten worden uitgevoerd?

Zomer in de boomgaard

In de zomer zijn er verschillende werkzaamheden zoals beregenen bij droogte, maaien, gewasbescherming, dunnen van bomen met teveel vruchten en bemesten. Ook worden de bomen in de zomer gesnoeid, in vaktermen heet dit de belichtingssnoei. Er worden takken gesnoeid die de weg van het zonlicht naar de vrucht belemmeren. Als het in de zomer te warm wordt (tropische dagen), moet het gewas daar tegen beschermd worden door middel van beregenen. Als dat niet gebeurt zal de vrucht verbranden en uiteindelijk verrotten.

Half augustus worden de eerste appels van het seizoen geplukt dit is de Delbarestivale.

Herfst in de boomgaard

De herfst is het seizoen waar het in de fruitteelt om draait, het oogstseizoen. Acht weken lang wordt er door 15 plukkers, gewerkt om de oogst binnen te halen. Deze plukkers worden onderverdeeld in 4-5 groepen met elk een tractor en 4 treintjes waar een voorraadkist op staat. Er is 1 hoogwerker met een vaste crew die de koppen van alle bomen plukt. Er is in totaal 11 hectare fruit dat in deze tijd wordt geplukt. Zodra het fruit geplukt is, moet het meteen gekoeld worden om de kwaliteit van de vrucht te waarborgen. Hiervoor gebruiken wij ULO-cellen (Ultra Low Oxigine). Dat betekent dat de koelcel hermetisch wordt afgesloten en zuurstofarm wordt gemaakt. De appel zal hierdoor minder kunnen ademen waardoor je hem als het ware stilzet.